Social Media

piątek, 28 czerwca 2019

Chlebek ziołowy odrywany


Wiadomo nie od dziś, że świeże pieczywo to najlepsze pieczywo! Ten chlebek ziołowy nie tylko smakuje wyśmienicie, ale na dodatek obłędnie pachnie i świetnie się dzieli. Uwaga! Znika w kilka chwil.

Chlebek ziołowy zawsze świetnie sprawdza się na imprezach, gdzie odgrywa rolę przekąski i pieczywa jednocześnie. Jest wilgotny i genialnie się prezentuje. Jeśli zrobicie go raz, będziecie wracać do przepisu, obiecuję Wam to!

Składniki

CIASTO:
     40 g oleju
   2 łyżeczki soli
 1\2 łyżeczki cukru
      40 g drożdży
600 g maki pszennej
   300 ml ciepłej wody

MASŁO ZIOŁOWE:
120 g masła
 60-80 g cebuli
1 ząbęk czosnku
5 gałązek świeżej  bazylii
 5 gałązek pietruszki
    1 łyżeczki soli

Przygotuj najpierw masełko ziołowe. Obierz czosnek, przeciśnij przez praskę lub posiekaj. Cebulę pokrój w drobniutką kostkę i dodaj do masła. Następnie dodaj posiekaną pietruszkę i bazylię, sól i dokładnie wymieszaj.
 


CIASTO:
Drożdże rozkruszyć w misce dodać wodę – 100 ml , cukier, wymieszać i z wierzchu oprószyć lekko mąką. Zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu, drożdże dodać do miski z mąką i solą, dodać oliwę z oliwek i wodę. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto cienko rozwałkować. Następnie rozsmarować masło na całej powierzchni ciasta i pociąć na długie paski, które zwijać należy jak harmonijkę i układać obok siebie w tortownicy wysmarowanej masłem. Jeśli chlebek robisz w okrągłej tortownicy, to paski warto pociąć od węższych ok. – 4 cm do szerszych. Węższe paski układam wzdłuż brzegu tortownicy.  Coraz szersze paski układam do środka tortownicy – wtedy z chlebka robi się piękny kopiec. Chlebek wstawić należy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec 35 minut.




 

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.