Social Media

niedziela, 7 kwietnia 2019

Wielkanocna inspiracja - pasztet z jajek i pieczarek



Czas powoli zacząć myśleć o wielkanocnym menu. Co zazwyczaj można znaleźć na Waszych świątecznych stołach? Dzisiaj przychodzimy z pomysłem na pyszny, wegetariański pasztet z jajek i pieczarek! Co Wy na to?

 

Jeśli chcecie zaskoczyć gości i domowników czymś prostym, a zarazem niecodziennym, to ten pasztet z jajek i pieczarek powinien sprawdzić się idealnie. Ja zrobiłam go w okrągłej formie, ale śmiało można przygotować go również w długiej, aluminiowej foremce.


600 g pieczarek

6 jajek

duża cebula

bułka tarta (w zależności od potrzeby)

pieprz, sól

tłuszcz do formy


Przygotowanie:

1. Pieczarki zetrzyj na grubej tarce, a następnie podsmażyć na odrobinie masła

2. 4 jajka ugotować na twardo

3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na patelni

4.wystudzone pieczarki odcedzić, dodać pokrojone w kostkę jajka na twardo, oraz cebulkę. 

5. Do masy pieczarkowej wbić dwa surowe jajka, dodać bułkę tartą (u nas około 2 łyżki, ale chodzi o to, żeby masa nie była zbyt płynna), doprawić do smaku.

6. Całość przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, piec około 40 minut w 180 stopniach.

7. Można ugotować dodatkowo kilka jajek i włożyć w środek, tak jak u nas na zdjęciu.

Smacznego!




5 komentarzy:

Aneta Kowalska pisze...

Taki pasztet idealnie wpada w moje smaki!

Kita pisze...

Idealny na wielkanocny stół

zaczytanamarzycielka8 pisze...

Nie lubię pieczarek w żadnej formie, dlatego to nie jest przepis dla mnie ;)

Ciekawska Magdalena pisze...

Zdecydowanie zrobiłam się głodna patrząc na jedzenie

Olga pisze...

Idealny dla mnie :)

Obsługiwane przez usługę Blogger.