Social Media

poniedziałek, 29 kwietnia 2019

Domowy chleb orkiszowy na drożdżach

Jeden z moich ukochanych zapachów to zapach świeżo upieczonego chleba. Nie da się go porównać z niczym innym! Dzisiaj zaproponuję Wam pyszny, domowy chleb orkiszowy. 

 
chleb orkiszowy na drożdżach

 Rzadko zdarza mi się piec chleb, przyznaję. Choć jeśli już się to zdarzy, to domowy wypiek znika błyskawicznie! Podczas pieczenia orkiszowego chleba, po raz pierwszy użyłam formy rzymskiej, kupionej w sklepie Browin. Sprawdziła się genialnie. Chlebek jest miękki i puszysty w środku, z aromatyczną i chrupiącą skórką. Polecam.

 

Przepis na chleb orkiszowy:

500 g mąki orkiszowej (typ 630) można również zmieszać dwa rodzaje mąki - orkiszową i pszenną

400 ml letniej wody

30 g drożdży

2 łyżeczki soli

łyżka miodu

ewentualnie ulubione ziarna


1. Przygotuj formę. Jeśli pieczesz chlebek w formie rzymskiej nasmaruj ją wodą lub oliwą, posyp otrębami. Jeśli pieczesz w zwyczajnej formie, wyłóż ją papierem do pieczenia.
2. Rozkrusz drożdże, wymieszaj je z miodem i kilkoma łyżkami letniej wody. 

3. Mąkę wymieszaj z solą i ewentualnie ziarnami. Dodaj rozpuszczone drożdże i 3/4 przygotowanej wody. Zagnieć ciasto, nie zdziw się, jeśli będzie dosyć rzadkie. W razie potrzeby dodaj jeszcze odrobinę wody.

4. Miskę z ciastem nakryj ściereczką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia. 

5. Włącz piekarnik na 220 stopni.

6. Wyrośnięte ciasto przemieszaj i przełóż do formy i wstaw do piekarnika. Po 10 minut zmniejsz temperaturę do 180 stopni i posmaruj wierzch chleba wodą.  Chlebek należy piec jeszcze około 40 minut.


 

3 komentarze:

Gosia pisze...

Orkiszowy to jeden z moich ulubionych, choć piekę na zakwasie - jest o niebo lepszy!

Aleksandra Załęska pisze...

Często pieczemy nasz własny chleb, smakuje zupełnie inaczej niż ten kupny. Chętnie spróbuję chleba z Twojego przepisu :)

Candy Pandas pisze...

Oj my też nie możemy się oprzeć temu zapachowi :) Chleb wyrósł pięknie i wygląda bardzo apetycznie :)

Obsługiwane przez usługę Blogger.