Social Media

niedziela, 3 marca 2019

Wege carpaccio z buraka z orzechami włoskimi

Burak - witaminowa bomba, nasz sprzymierzeniec jeśli chodzi o zdrowe życie. Nie tylko ma masę witamin, wzmacniają układ krwionośny, ale również zawiera w sobie betaloiny, które spowalniają proces starzenia i działają antynowotworowo! A co powiecie na wegetariańskie carpaccio z buraka z pysznymi dodatkami?

 

Jeśli czasem brakuje Ci oryginalnego i sprawdzonego pomysłu na zdrową przekąskę, która podbije serca Twoich gości, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

 

Składniki:

2 duże buraki
rukola i roszponka (można zdecydować się na jedne listki)
50 g sera cheddar lub parmezanu
garść posiekanych orzechów włoskich
oliwa z oliwek, dwa ząbki czosnku, sól, pieprz, ćwiartka cytryny


Przygotowanie:

1. Buraki myjemy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy godzinę w 200 stopniach. Po upieczeniu obieramy je ze skórki i kroimy na cienkie plasterki.

2. Plasterki buraków układamy na dużym talerzu, tak by nachodziły jeden na drugi.

3. Ułożone buraki posypujemy roszponką i rukolą.

4. Orzechy włoskie podsmażamy chwilkę na suchej patelni

5. Liście posypujemy startym serem oraz orzechami.

6.  Robimy dressing z oliwy z oliwek, soku z cytryny, posiekanego czosnku oraz soli i pieprzu. Polewamy nasze carpaccio.
 
 
 
Znacie ten przepis? A może używacie innych dodatków do buraka??

 

1 komentarz:

WiejskieInspiracje.pl pisze...

Kapitalny przepis i wygląd. Skosztowałbym na 100%

Obsługiwane przez usługę Blogger.