Social Media

wtorek, 19 marca 2019

Tostowo- warzywne muffiny

Muffiny kojarzą się zazwyczaj ze słodkim deserem, ale przecież można poszaleć i stworzyć z nich pyszną i wytrawną przekąskę. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis na tostowo - warzywne muffiny!

 Jeśli szukacie prostej, ale niebanalnej przystawki, która podbije serca Waszych domowników, to właśnie znaleźliście!

 

Porcja na 12 muffinów:

    12 kromek chleba tostowego

    50 g sera (u nas tarty ser mozzarella)

    1/6 czerwonej papryki

    1/6 żółtej papryki

    1 cebula dymka

    1/2 pora

    4 jajka

    4 łyżki śmietany 18%

    3/4 łyżeczki soli

    1/4 łyżeczki pieprzu

    2 łyżki koperku

    olej

Przygotowanie:

1.Posmaruj olejem blaszkę na muffiny.

2. Z chleba tostowego odkrój skórkę, następnie rozwałkuj kromki. Każdą kromkę umieść w otworze na muffinki. Kromki mają utworzyć coś na kształt "koszyczków".

3. Plastry szynki szwarcwaldzkiej podziel na trzy części, takie mniejsze plasterki umieść w koszyczkach z chleba. Jeśli używacie innej szynki, w innym kształcie niż podłużne plastry, to po prostu pokrójcie ją tak, by wyłożyć nią koszyczek – ważne, by plasterki były cienkie.

4. Pora i cebulę dymkę pokrój w cienkie paseczki, następnie podsmaż na patelni.

5.Paprykę pokrój w drobną kostkę.

6.  Ostudzoną cebulkę i pora wymieszaj z papryką i serem, a następnie wsyp taką samą ilość mieszanki do każdego koszyczka.

7. Jajka nieco roztrzep, wmieszaj do nich śmietanę, koperek oraz dopraw do smaku. Następnie wlej do koszyczków.

8. Wstaw muffinki do piekarnika nagrzanego do 195°C i piecz przez 15 min, aż tosty mocno się zarumienią.
    


  

Smacznego!

 

3 komentarze:

Gosia pisze...

Prezentują się niezwykle pysznie :) Z chęcią bym zjadła

Blogierka pisze...

Zrobię na pewno! Dzięki za pomysł :D

Sylwia R pisze...

Ależ oczywiście, że robię. 😍 Super propozycja na śniadanie! Bardzo pożywne 😍 zwłaszcza dla moich dzieciaków ❤️

Obsługiwane przez usługę Blogger.