Social Media

środa, 6 marca 2019

Muffinki mocno czekoladowe!

Muffinki - kto ich nie lubi? Muszę Wam zdradzić, że długo szukałam przepisu, który pozwoli mi uzyskać efekt "jak z cukierni", czyli pięknie wypieczone, pulchne i wilgotne babeczki. W końcu się udało i to dzięki jednemu tajemniczemu składnikowi, jakim jest wrzątek! Dzisiejsze muffinki są mocne czekoladowe i naprawdę pyszne!

Podana porcja wystarcza na około 15-16 muffinek

5 jajek

szklanka cukru

szklanka oleju

5 łyżek kakao

1,5 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki wrzątki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

papilotki

blaszka do muffinek

cukier puder


Przygotowanie

1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
2. Mąkę łączymy z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszamy

3. Do masy jajecznej dodajemy olej oraz wrzątek. Miksujemy na wolnych obrotach

4. Następnie powoli wsypujemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką.

5. Papilotki układamy na blaszce do muffinek, nagrzewamy piekarnik do 170-180 stopni.

6. Nakładamy masę do papilotek, tak by zakryły się w 3/4

7. Muffinki pieczemy około 20 minut.

8. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

 

 Kto w Waszym domu najbardziej przepada za muffinkami? Macie jakieś ulubione smaki, dodatki, sprawdzone przepisy??

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.