Social Media

niedziela, 24 marca 2019

Domowe pieczywo - chleb z otrębami

Uwielbiamy domowe pieczywo! Wbrew pozorom ono wcale nie wymaga tyle pracy, ile mogłoby się wydawać. W zamian otrzymujemy pyszny chleb z dobrych i sprawdzonych składników. Zdecydowanie warto!



  • 40 gramów świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 gramów wody letniej
  • 500 gramów mąki pszennej
  • 80 gramów otrębów (pszennych i/lub owsianych)
  • 50 gramów pestek słonecznika i pestek dyni (w sumie)
  • 30 gramów siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki soli 
  •  
1.Do naczynia włożyć drożdze i cukier, wlać ciepłą, ale nie gorącą wodę.  

2. Dodać pozostałe składniki, wyrobić.

3. Przełożyć ciasto do innego naczynia, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok.30 min.

4.  Przełożyć ciasto do natłuszczonej i wysypanej np. płatkami owsianymi podłużnej foremki o długości ok. 35 cm, (ja przed wyłożeniem do foremki jeszcze raz mieszam i napowietrzam ciasto) odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 15 min. 

5.W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
Piec ok. 40 min.



Koniecznie dajcie znać, czy zdarza Wam się samemu piec chleb lub bułeczki? A może macie pod nosem sprawdzoną piekarnię?

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.