Social Media

wtorek, 26 lutego 2019

Produkcja sera i masła w domu? To możliwe. Warsztaty serowarstwa z BROWIN

Konsumenci w sklepach są coraz bardziej uważni. Okazuje się, że Polacy mocno śledzą etykiety zanim podejmą decyzję o zakupie. Fakt ten przekłada się również na to, że wiele produktów próbujemy robić w domowych warunkach, zamiast kupować je w sklepie. Domowe jest świeższe, lepsze i zdrowsze. Co jeśli powiem Wam, że domowa produkcja masła i sera może być prosta i przyjemna? Miałyśmy okazję przekonać się o tym na warsztatach serowarstwa z marką BROWIN.

 


Warsztaty kulinarne to niesamowita okazja do spotkania ciekawych ludzi i poszerzenia swoich umiejętności. Muszę Wam przyznać, że nie  pomyślałabym nigdy, że produkcja domowego sera może być taka prosta. No, dobra! Na pierwszy rzut oka, kiedy słuchaliśmy o kolejnych etapach przygotowywania i niezbędnych składnikach przypomniały nam się lekcje chemii z liceum... Gdy jednak przyszło co do czego, nie było tak straszenie. Ba! Planujemy nawet odtworzyć kilka przepisów w naszej kuchni!

Marka BROWIN zajmuje się produkcją wszelkich niezbędnych sprzętów i składników do domowego przetwórstwa. Domowe sery, wędliny, chleb, piwo czy wino? To proste i przyjemne właśnie dzięki produktom marki i wiedzy ekspertów, którzy odpowiedzą na wszystkie Wasze pytania...



 Lubicie ser koryciński? My mieliśmy okazję robić właśnie takie cudo! Okazuje się, że bazą na ten pyszny ser jest mleko? Zwykłe mleko. To świetna wiadomość, bo możemy stworzyć coś niepowtarzalnego za śmiesznie niską cenę.

Co będzie Wam potrzebne do zrobienia własnego sera a'la korycińskiego?

  • 5 L mleka nisko pasteryzowanego w temperaturze 74°C
  • 0,5 g chlorku wapnia
  • 0,5 g podpuszczki do serów
  • 2-3 łyżki stołowe soli (w zależności od upodobań)
  • ulubione zioła (świeża bazylia, papryka, pieprz, czosnek...)

Poza tym będzie potrzebny duży garnek, termometr, sito, chochla, długi nóż.

Przygotowanie sera:

Podgrzej mleko do 37-40°C. Dodaj sól oraz 0,5 g chlorku wapnia rozpuszczonego wcześniej w 50 ml letniej, przegotowanej wody.  Następnie podgrzej mleko do temperatury 37-38°C i dodaj odpowiednią ilość podpuszczki, wcześniej rozpuszczonej w 50 ml wody. Dokładnie wymieszaj. Zatrzymaj mieszanie i odczekaj 30 minut w celu wytworzenia zwartego skrzepu. Powstały skrzep pokrój w kostkę o boku ok. 1-1,5 cm. Wytworzone ziarno delikatnie wymieszaj i po 30 minutach przełóż łyżką cedzakową do foremki wyłożonej chustą serowarską. Podczas wkładania ziarna dodawaj warstwami ulubione przyprawy.  Odsącz serwatkę.Najlepiej daj serowi odpocząć przez dobę, choć jeśli nie dasz rady, możesz śmiało jeść wcześniej...







Jakby tego było mało, to prowadząca warsztaty powiedziała nam, że możliwe jest stworzenie niemal każdego sera w domowych warunkach. Gouda, mozarella, oscypek, a nawet camembert! Mieliśmy okazję spróbować różnych rodzajów domowego sera i powiem jedno- wszystkie smakują niesamowicie!





 Marka BROWIN to nie tylko świetnie zaopatrzony sklep, ale również cała ekipa świetnych ludzi, ekspertów w swojej dziedzinie, którzy są pełni pasji i zarażają nim wszystkich wokół. Warsztaty były naprawdę niesamowite i dały nam nie tylko masę radości, ale przede wszystkim zaszczepiły pociąg do serowarstwa! Jeśli jesteście z Łodzi to polecamy Wam warsztaty z BROWINEM, tym bardziej, że odbywają się one cyklicznie! 

Jeśli jesteście ciekawi co jeszcze można stworzyć w domowym zaciszu zapraszamy na kanały BROWIN: www, Facebook
Instagram



 
 
Obsługiwane przez usługę Blogger.